logga_hemsida_okt 2017

En snygg webbadress - URL - ingår i processen när du skapar din proffsiga LinkedIn-profil. Försök vara först på den bollen (med ditt namn) och använd INTE siffror i din nya URL-länk.

Varje gång en ny LinkedIn-profil skapas tilldelas den profilen en unik "URL" - en webbadress - som förutom ditt namn innehåller siffror och ibland bokstäver. 

Byt ut det automatgenererade defaultvärdet i din URL mot ditt namn, antingen ihopskrivit som ett enda ord eller med ett bindestreck emellan (förnamn-efternamn) vilket ökar läsbarheten.

OM ditt namn redan är upptaget kan du prova att skriva efternamnet först och sedan förnamnet (med eller utan bindestreck) eller förnamn-initial-efternamn. Förvånansvärt många har fortfarande inte fixat sin URL.

Defaultvärdet (URL-länken) skall man (genast) byta ut mot en proffsigare variant. Varför då?

 • Det ser mycket snyggare ut när du använder denna (proffsiga) länk i t.ex. ett CV. 
 • En LinkedIn-profil som har en proffsig URL sänder en signal om att profilägaren (LinkedIn-medlemmen) är uppdaterad och "hänger med".
 • Du kan använda din URL i din e-postsignatur och då ser det bättre ut om den är tillsnyggad.

Se min guide nertill för att se hur du enkelt via MOBILEN uppdaterar din URL på LinkedIn.

PS.
Här är en länk till hur du uppdaterar din URL via desktop: https://www.linkedin.com/pulse/bra-med-proffsig-linkedin-url-birgitta-m%C3%B6ller-acrw/
 

Läs hela inlägget »

Bilden till höger är bra viktig påminnelse om att ord och hur de ställs upp spelar roll i ett CV - det gör skillnad på riktigt.

När jag bläddrar igenom högen med CV som olika intresserade skickat till mig kan jag konstatera att alla dessa CV:n hade vunnit på att fixa till följande saker.
 
FORMAT
Max 2 sidor, men det finns undantag som kräver 3 sidor (men absolut inte mer). Less is more! Kom ihåg att det enda syftet med ett cv är att få komma på intervjun.
Punktlistor får ha max 5 punkter är den gyllene regeln inom CV-skrivande (annars ser de ut som en ”laundry list” dvs inköpslista).
◉ Max 3 rader i ett stycke, helst bara 2 rader.
◉ Rejäla marginaler, minst 2 cm på vardera sida och 2-2,5 cm ner- och upptill.
 
KONTAKTUPPGIFTER
◉ Glöm inte att ha med dina kontaktuppgifter på CV:t. Jag ser en del CV utan denna viktiga information. Där finns bara namn och ibland inte ens det…
◉ Det räcker att ange ett (1) telefonnummer. Använd (privat, inte jobbmejl) och en seriös e-postadress. Har du en gmail-adress med ditt födelsedag i - och är 40+ rekommenderar jag att du skaffar e-postadress som inte avslöjar din ålder för arbetsgivaren. Du kan byta ut födelseår mot "123".
◉ Lägg in klickbar länk till din LinkedIn-profil (OM den är till din fördel, du har minst 50+ kontakter, helst 200+, är välskriven, sökordsoptimerad och har ett foto som är professionellt - vänta annars med att länka till din profil).

SPRÅKET
Undvik subjektiva beskrivningar – framgångsrik, resultatorienterad, drivande, prestigelös, flexibel (listan kan göras lång).
◉ Undvik klyschor som "dokumenterad erfarenhet", "ansvarig" osv.
◉ Undvik att upprepa samma ord i samma stycke.
◉ Är orden i CV:t lätta att uttala? Eller snubblar man på orden?

ANNAT
◉ Använd ett proffsigt profilfoto! ALLTID. Selfie, bilder med brokig bakgrund som stjäl fokus går bort.
◉ Inga pronomen (jag, han, du, hon osv.)
◉ Har du en akademisk examen behöver du inte ha med din gymnasieutbildning (som är en förutsättning för att du skall plugga på högskola). Less is more.
◉ Inled INTE ditt CV med rubriken MÅL, det är 4-5 år sedan det var inne att berätta för arbetsgivaren om sina egna mål. 
◉ Berätta vad du åstadkommit, inte vad du gjort. Stor skillnad!

Något mer?
Glöm inte att anpassa ditt cv efter tjänsten du söker. 

Till sist
◉ Här en länk till mina tre artiklar om "Onödiga saker i ett CV"
◉ Här länk till min artikel om formatet i ett CV.
◉ Bra profilfoto, vad skall man tänka på? Här är tips.

Lycka till!

Jag är certifierad CV-expert (enda som är master certifierad (MRW) i Europa och enda som är ACRW-certifierad i Sverige och en av tre i Europa) och arbetar som professionell CV- och LinkedIn-skribent på svenska och engelska. Hör gärna av dig om du behöver hjälp med #CV, #LinkedInprofil, #KonsultCV eller #personligt brev / #ansökningsbrev.

Läs hela inlägget »

LinkedIn har under första halvan av 2019 rensat bort 21 miljoner falska profiler/medlemskonton. Tråkigt att det förekommer falska profiler på LinkedIn men det bästa är att lära sig känna igen och hantera dem.

Själv har jag råkat ut för allt från amerikanska högst dekorerade militärer som "fastnat" i Mellanöstern och behöver (ekonomisk) hjälp att ta sig därifrån alternativt (ekonomiskt) bistånd att skeppa saker till män i andra professioner som haft mystiska profiler. Nyligen kom ett intressant mejl, se fotot nedan.

Drygt 19 av dessa 21 miljoner falska konton har fångats upp - när de registrerats - av AI-system, de övriga 2 miljonerna har "begränsats" efter att de skapats.

Det gäller att se upp med vilka som skickar kontaktförfrågningar till dig. Men det finns vissa gemensamma drag hos de falska profilerna:

#1 Profilbilden
Ofta använder dessa falska profiler en (alltför perfekt) bild från nätet eller en bildbyrå. Kanske på en kändis eller en fotomodell.

#2 Icke komplett profil
Dessa falska profiler har ofta ett ganska magert innehåll. Det saknas mycket information. Den information som finns är ofta opersonlig.

#3 Begränsat antal kontakter
De falska profiler jag kommit i kontakt har haft få (under 20 kontakter). Aldrig har vi haft några gemensamma kontakter

#4 Begränsad arbetshistorik
Oftast är det mycket knapphändig information i denna del av deras profiler. 
Tydligen är ett växande antal falska LinkedIn-profiler relaterade till rekryterare. Här gäller det att vara lite detektiv och leta efter deras nuvarande arbetsgivare på andra ställen och försöka verifiera att personen verkligen jobbar på det företaget de påstår att de jobba på.

#5 Konstig förfrågan
Se bilden nedan. Den säger allt. Ingen seriös person skulle på allvar skicka ett sådant mejl till en annan person på LinkedIn. 

#6 Inget engagemang
De har vare sig gillat eller kommenterat något. Nu är detta i och för sig inte helt ovanligt även hos icke-falska profiler. Men det är kombinationen av ovan och noll engagemang som är en varningflagga.

Kolla detta innan du tackar ja till en kontaktförfrågan

 • Har profilen ett riktigt profilfoto och inte en "stock photo" dvs "köpebild" från en bildbyrå?
 • Är rubriken/titelraden professionell?
 • Är det ett seriöst innehåll i erfarenhetsdelarna? Dvs. relativt komplett profil.
 • Har personen engagerat sig i inlägg genom att kommentera eller gilla?


Du kan anmäla/rapportera en falsk profil. Gör så här:

 1. Klicka på knappen “More” ute till höger om profilfotot.
 2. Välj “Report/Block“.
 3. Välj “Report this profile” i popup-fönstret.
 4. Välj vad som är anledningen till att du vill rapportera profilen till LinkedIn - "What do you want to do?"
 5. Klicka på “Submit” för att skicka din anmälan eller att välj  att gå tillbaka.

Här är lite mer att läsa om falska profiler på LinkedIn.
 

Exempel på falsk profil på LinkedIn.

Läs hela inlägget »

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Etiketter